Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

TZOB çiftçilerin beklentilerini 10 başlıkta özetledi

ANKARA (İGFA) – TZOB’un

ANKARA (İGFA) – TZOB’un Ziraat Odalarımız aracılığıyla yürüttüğü çalışmalara dikkat çeken Başkan Şemsi Bayraktar, il ve ilçelerdeki belediyelerin tarım sektörüne yönelik yürüttükleri çalışmaları ve çiftçilerin belediyelerden beklentilerini belirlediklerini açıkladı.

Araştırma sonucunda büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde tarım alanlarının yeterince korunmadığı, verilen desteklerin çiftçiler tarafından yeterli bulunmadığı tespit edildi.

Büyükşehirlerdeki toplam ekili tarım arazilerinde son 10 yılda 2,5 milyon dekar azalma yaşandığını kaydeden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkemizde toplam ekili tarım alanı ve çok yıllık bitki alanı 23 milyon 941 bin 709 hektardır. Toplam tarım alanının yüzde 55,7’si, yani 13 milyon 337 bin 897 hektar, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki 30 ilde bulunuyor. 2014 yılında 30 büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde toplam ekili tarım alanı ve çok yıllık bitki alanı 13 milyon 589 bin 850 hektar oldu. 2023 yılında ise yüzde 1,85 oranında azalarak 13 milyon 337 bin 897 hektara geriledi. 6360 sayılı Büyükşehir Kanununun yürürlüğe girmesinden bu yana 10 yıl geçti ve bu süre zarfında büyükşehirlerde 2 buçuk milyon dönüm ekili tarım arazisi yok oldu. Büyükşehirlerin önemli bir kısmı sanayinin yoğun olduğu, kıyıya yakın turizmin daha fazla öne çıktığı illerden oluşmaktadır. “Birinci sınıf verimli tarım arazilerinin çok olduğu bu illerde, tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanılmasına yönelik tehdit her geçen gün artıyor.” dedi.

“KIRSAL NÜFUS ORANI YÜZDE 23’E AZALDI”

Türkiye’de kırsal nüfusta azalma olduğunu belirten Bayraktar, “Dünya Bankası verilerine göre 2014 yılında Türk nüfusunun yüzde 27’si kırsal alanda yaşarken, 2022 yılında bu oran yüzde 23’e düştü. Son yıllarda kırsaldan kente göçün hızlandığı şu durumla karşı karşıyayız: “Öncelikle kırsal kesime sosyal ve kültürel yaşamı geliştirecek hizmetlerin sunulması gerekiyor. Belediyelerin kırsal yaşamın doğal yapısına zarar vermeden sosyal ve kültürel destek sağlayarak buraları yaşanabilir hale getirmesi gerekiyor” dedi.

Şemsi Bayraktar, bazı belediyelerin afet sonrası yardım, mazot, gübre, yem, ilaç, tarım alet-makinesi, malç naylonu, tekne bakım malzemesi, sera yardımı ve kırsal kalkınmaya yönelik projeler sağladığını belirten bulgular arasında, “Destekler arasında şunlar yer alıyor: Çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu bazı belediyeler kırsal alanlara yönelik projelerin belirlenmesi ve uygulanması için Ziraat Odalarımız ve kooperatiflerimizle birlikte çalışırken, çoğu belediye bu çalışmayı yapmamaktadır.Ülkemizde tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekildiği alanların yüzde 56’sı, 68’i Sebze bahçeleri, meyve, içecek ve baharat alanlarının yüzde 75’i büyükşehirlerde bulunuyor dedi.

TZOB’un raporuna göre Bayraktar, çiftçilerin belediyelerden beklentilerini 10 ana başlıkta şöyle sıraladı:

1-Tarım arazileri korunmalı
2- Kırsal kesimde genç nüfusun tutulabilmesi için sosyal alanların arttırılması gerekmektedir.
3- Belediyeler ve Ziraat Odaları birlikte hareket etmeli
4-Pazarlama kooperatiflerinin kurulmasına destek verilmeli
5- Semt pazarlarında üreticilere daha fazla yer ayrılmalı, her ilçede üretici pazarları kurulmalıdır.
6-Destekler artırılmalı
7-Kırsal Alanlara Altyapı Hizmetleri Arttırılmalıdır
8-Tarımsal ürün işleme tesisleri kurulmalı
9- Yenilenebilir Enerji kaynaklarının kurulmasını desteklemeli
10-Kırsal Turizm yoluyla kırsal kesimde gelir artırılmalıdır.

45 İlimize Kuvvetli Yağış Uyarısı!
Sıradaki Haber Uşak’a sarı kodlu uyarı