Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa’dan sonra Uşak’ta yenir

Uşak’ın Meşhur Karahallı Ciğeri

Uşak’ın Meşhur Karahallı Ciğeri

Uşak’ın Karahallı ilçesinde, kendine has pişirme yöntemi ve lezzetiyle tanınan karahallı ciğeri, ilçenin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Kuzu ciğeri ve kuyruk yağı kullanılarak sacda pişirilen karahallı ciğeri, hazırlanması uzun zaman alan ve ustalık gerektiren bir yemek.

Ciğer, önce zarından ve damarlı kısımlarından temizleniyor. Daha sonra ince ince doğranıp, kuyruk yağı ile birlikte sacda pişiriliyor.

Ciğerin pişmesi sırasında, sürekli olarak karıştırılarak yumuşaması sağlanıyor. Ciğer, piştikten sonra ekmek arasına konularak servis ediliyor.

Karahallı ciğeri, ilçede bulunan birçok restoranda ve lokantada tadılabiliyor.

Karahallı Ciğerinin Püf Noktaları

Karahallı ciğerinin lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor.

  • Ciğerin taze olması çok önemli.
  • Ciğer, ince ince doğranmalı.
  • Ciğer, kuyruk yağı ile birlikte pişirilmeli.
  • Ciğer, pişerken sürekli karıştırılmalı.

Karahallı ciğeri, Uşak’ı ziyaret edenlerin mutlaka tatması gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Karahallı Ciğeri

Karahallı Ciğeri, 16-24 aylık dana karaciğerinin ince sac üzerinde susuz bitkisel yağ (mutfak margarini) ve kuru soğan ile pişirilmesi ve ekmek arasına konulması suretiyle üretilir.
1 porsiyon Karahallı Ciğeri 95-105 g olup 100-110 g’lık yarım ekmek arasına konur. Servisi sıcak olarak ve tabak içine konulmuş yarı pişmiş domates dilimleri, kızarmış sivri biber ve ince dilimlenmiş kuru soğan ile birlikte yapılır. Ekmek arasındaki ciğerin üzerine isteğe bağlı olarak toz biber, kimyon veya acı pul biber serpilebilir.
Karahallı Ciğerinin üretiminde parlak, koyu kahverengi renkli, lekesiz dana ciğeri kullanılır ve zar, sinir, damarlı kısımları ve yağlarından tam olarak temizlenir. Ciğerin yüzeyi buğday unu, mısır unu vb herhangi bir bileşen ile kaplanmaz.
Karahallı Ciğerinin pişirilmesinde kullanılan metal sac 1,2-1,5 mm kalınlıkta olup, ciğerin kurumadan pişmesini sağlamak amacıyla ortasında yağ biriktirecek şekilde ve en fazla 15-200 eğime sahiptir.
Karahallı Ciğerinin geçmişi eskiye dayanır. Karahallı ilçesinde doğum, nişan gibi özel günlerde ikram edilir. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Belediye Başkanımız Sayın Özkan Yalım,
Sıradaki Haber Uşak AFAD Müdürü, Belediyeye hayırlı olsun ziyaretinde