Ana Sayfa Arama Galeri
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Uşak’ta Çiğ Süt Üretimi Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı son istatistiklere göre Türkiye’de çiğ süt üretimi 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 7,1 azaldı. Düşüş, manda, keçi, koyun ve inek sütü dahil olmak üzere tüm süt türlerinde bildirilmiştir. Ülkedeki çiğ süt üretiminin büyük bölümünü oluşturan inek sütü üretimindeki düşüş ise yüzde 6,8 oldu.

Uşak İl Büyükbaş Yetiştiricileri Birliği de Uşak ilinde 2022 yılında çiğ süt üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 15-20 oranında düşüş olduğunu bildirdi. Bu düşüşün nedeni olarak, üreticilerin anaç hayvanlarının yüzde 20-30’unu kesmelerine yol açan hayvancılık sektöründeki kayıplar gösterildi.

Çiğ Süt Üretimindeki Azalmaya Katkıda Bulunan Faktörler

Çiğ süt üretiminin azalmasına katkıda bulunan ana faktörlerden biri kaba yem üretiminin yetersiz olması ve kesif yem maliyetinin yüksek olmasıdır. Girdi maliyetlerinin artması ve süt fiyatlarında artış olmaması üreticilerin karlılığı sürdürmesini zorlaştırdı. Sonuç olarak hayvanlarını zarar ettiklerinde satıp, fiyatlar uygun olunca tekrar satın alıyorlar ve bu da piyasada bir dengesizlik yaratıyor.

Çiğ süt üretiminin azalmasına katkıda bulunan bir diğer faktör de uzun vadeli bir tarım politikasının olmamasıdır. Uzmanlar bu sorunu çözmek için 5 yıllık fiyat istikrarını sağlayan bir tarım politikası ve yem kilogram fiyatından daha yüksek bir süt litre fiyatı uygulanmasını önermektedir. Bu, üreticilerin yemlerinin kalitesini korumalarına ve yem sütü parametresini korumalarına olanak tanır.

Türkiye’de ve Uşak ilinde çiğ süt üretiminin azalması endişe vericidir. Politika yapıcılar ve endüstri liderlerinin, bu düşüşe katkıda bulunan temel faktörleri ele almak ve hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğini destekleyen çözümleri uygulamak için birlikte çalışması çok önemlidir.

Ticaret Bakanlığı, Polyester Elyaf İthalatında
Sıradaki Haber Ticarette ‘İthalatta Korunma Tedbirleri Hakkında Tebliğ’ Resmi Gazete’de